Блогот Кинотека е неофицијално огледало на филмската програма на Кинотеката на Македонија и, понекогаш, на некои други филмски настани.

Известување за посетителите на блогот на Кинотека на Македонија

Почитувани посетители на блогот на Кинотека на Македонија,
ви благодариме за досегашното следење на програмата и ве известуваме дека отсега истата можете да продолжите да ја следите на профилите на Фејсбук: https://www.facebook.com/groups/kinoteka.mk/
и Твитер: https://twitter.com/kinoteka
Поздрав од УредникотСкопско лето во Кинотека: „Петтиот елемент“, 18.07.2014 (петок), 21.00 часот

Проекции: 18.07.2014 (петок), 21.00 часот

СКОПСКО ЛЕТО ВО КИНОТЕКА

„Петтиот елемент“

Во 23-иот век на светот му се заканува зло. Единствената надеж за човечкиот род е петтиот елемент кој доаѓа на Земјата на секој 5.000 години за да ги заштити луѓето...(The Fifth Element)
1997 / Франција
режија: Лук Бесон (Luc Besson);
улоги: Брус Вилис, Мила Јовович, Гери Олдман (Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman).

Скопско лето во Кинотека: „Чудесни момчиња“, 17.07.2014 (четврток), 21.00 часот

Проекции: 17.07.2014 (четврток), 21.00 часот

СКОПСКО ЛЕТО ВО КИНОТЕКА

„Чудесни момчиња“

Еден ден, на професорот Грејди Трио од Карнеги Меон, целиот негов живот одеднаш ќе започне да му се руши. Во истиот ден ќе го напушти неговата трета жена, неговиот агент ќе го присили да го заврши романот што го пишува и ќе дознае дека неговата љубовница е трудна со негово дете. Седум години претходно, со неговиот прв роман тој бил дебитант-генијалец и голема надеж во академските кругови, па сега тој и неговиот агент ќе мора да објават некое одлично дело. Работите ќе станат покомплицирани кога ќе се појави неговиот студент Џејмс Лир, кој ќе предизвика нови необјасниви татковски чувства кај Грејди и ќе ги предизвика хомосексуалните чувства кај неговиот агент. Но, академската политика ќе ги искомплицира сите работи: љубовницата на Грејди е директорка на колеџот, а нејзиниот сопруг е шеф на катедрата кај Грејди...(Wonder Boys)
игран филм, САД / Велика Британија / Германија / Јапонија
2000, 107 мин., колор, 35 мм

режија: Кертис Хенсон (Curtis Hanson);
сценарио: Мајкл Шабон, Стив Кловс (Michael Chabon, Steve Kloves);
улоги: Мајкл Даглас, Тоби Мегвајер, Франсис Мекдорманд (Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand).

Скопско лето во Кинотека: „Аватар“, 16.07.2014 (среда), 21.00 часот

Проекции: 16.07.2014 (среда), 21.00 часот

СКОПСКО ЛЕТО ВО КИНОТЕКА

„Аватар“

Џејк Сали (Сем Вортингтон) е поранешен маринец, ранет во претходни борби на Земјата и парализиран од половината надолу. Тој е одбраниот да учествува во програмата Аватар што ќе му овозможи повторно да прооди. Џејк патува на Пандора, вонземна месечина прекриена со џунгли, која е дом на Нејви, чувствителен хуманоид, физички многу посилен од луѓето, иако се чини примитивен. Висок три метри, со опаш и со блескава сина кожа, Нејви живее во хармонија со недопрениот свет. Луѓето, не можејќи да дишат на Пандора, создаваат генетски хибрид - Аватар - контролиран од човечка технологија. Џејк ќе прооди на Пандора низ неговото ново Аватар тело. Но, запознавајќи ги најблиските на Нејви, Џејк ќе се најде во дилема на чија страна да застане во епската битка која треба да одлучи за иднината на светот.(Avatar)
2009 / САД / Велика Британија
режија и сценарио: Џејмс Камерон (James Cameron);
улоги: Сем Вортингтон, Зое Салдана, Сигурни Вивер, Мишел Родригез (Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez).

Скопско лето во Кинотека: „Изгубени во преводот“, 15.07.2014 (вторник), 21.00 часот

Проекции: 15.07.2014 (вторник), 21.00 часот

СКОПСКО ЛЕТО ВО КИНОТЕКА

„Изгубени во преводот“

Боб Харис е американски глумец во поодминати години. Заминува во Токио за да сними реклама за виски и ја сретува Шарлот, млада, убава и мажена за фотограф кој работи на проект во големиот град. Досадата ги исцрпува. Еден ден ќе се запознаат и стануваат чудно неразделни. Шарлот се обидува да си го најде местото во животот, а Боб ја поднесува просечноста на бракот што го чека во САД. Одделно и заедно осознаваат како е да се биде Американец во Токио. Културните и јазичните разлики си го прават своето. Нивната врска се продлабочува, а престојот во Токио се ближи кон својот крај....или само така ни' се чини?(Lost in translation)
САД / 2003 година / 102 минути
режија и сценарио: Софија Копола;
улоги: Скарлет Јохансoн, Бил Мјуреј, Акико Такешита, Казијоши Минамимаго.
 
Кинотека. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.